pátek 22. února 2013

Čchi kung - cvičení pro zdraví

Téměř každý se již někdy setkal s Tai Chi. Jedná se o čínské bojové umění, které nespočívá ve fyzické síle, ale ve vnitřní energii, kterou nazýváme čchi. Čchi je forma energie, která proudí ve všem živém i neživém.

Čchi má polarity Yin a Yang. Podle čínské medicíny je správné proudění a rovnováha čchi typické pro zdravého člověka. Naopak nemoc se projevuje buď nerovnováhou čchi, nebo poruchou v proudění čchi. Vyváženost a proudění čchi jde ovlivňovat mnoha způsoby. Důležitá je strava, životní prostředí, ale také pohyb, meditace, nebo akupresura.

Cvičení čchi kung bylo vynalezeno právě pro kultivaci čchi. Jedná se o fyzicky nenáročné cvičení vhodné pro lidi všeho věku. Čhi kung spojuje pohyb, dech a mentální projekce. Cvičící tedy nejen opakuje cviky, ale také se soustředí na svůj dech. V mysli si dále představují proudění energie, nebo její akumulaci do určitého bodu. Čhi kung je v Číně velmi oblíbené. Každé ráno můžete v parcích vidět lidi všeho věku, jak cvičí čchi kung pro své zdraví a vitalitu. Věk mnohých cvičících a jejich pohybové schopnosti a vitalita dosvědčují, že cvičení má prokazatelně blahodárný vliv.

Osm kusů brokátů

Jednou ze nejznámějších sestav čchi kung je Osm kusů brokátů. Ukázku z cvičení si můžete prohlédnout na tomto videu:
 

Je čchi reálnou energií ?

Čchi může být pro některé lidi z Evropy těžko pochopitelný pojem. Občas se stává, že jsou lidé ke cvičení skeptičtí a nepovažují čchi za reálnou energii. Teorii o čchi využívá čínská medicína, akupunktura, akupresura, feng shui, ale i makrobiotika a samozřejmě i bojová umění. Pro ukázku demonstrace použití čchi od lámy Dondrup Dorje

 

Žádné komentáře:

Okomentovat