čtvrtek 14. února 2013

Co je to zdraví ?

Podle Světové zdravotnické organizace je  „stav fyzické, psychické, sociální a estetické pohody".  K dosažení pohody je nutná vnitřní harmonie. Podle celostní medicíny není člověk souborem oddělených orgánů, ale celkem, ve kterém se všechny části vzájemně ovlivňují.  Dle celostní medicíny nemoc plic tak ovlivňuje zdraví ledvin,  jater i tlustého střeva. Zatímco západní medicína léčí každý orgán zvláště, tak celostní medicína řeší nemoc jako disharmonii vztahů.

Jedním z konceptů celostní medicíny jsou orgánové hodiny, které znázorňují obdobní nejvyšší aktivity konkrétních orgánů, ale i období, kdy orgány odpočívají. >

Zdraví do vysokého věku

Existuje mnoho návodů, jak žít zdravě. Mezi tradiční doporučení platí kvalitní strava, pohyb a celkově zdravý životní styl. 

Pokud se zamyslíme nad stářím, tak zjistíme, že příčina stárnutí je vzrůstající míra poškození DNA. Chyby v DNA vznikají zcela přirozeně během přepisu. Díky opravným mechanismům nedochází v mládí k mnoha chybám v přepisu, ovšem jak stárneme, tak volné radikály způsobují čím dál větší poškození DNA, které ne vždy jde již uspokojivě opravit.  Důsledkem je stárnutí těla. Příčiny stárnutí a obrození podrobně zkoumá výzkum kmenových buněk. 



Žádné komentáře:

Okomentovat